16 fantastiska julmarknader världen runt

16 fantastiska julmarknader världen runt

Det är äntligen dags igen. Julmarknader!

Visst är det något magiskt över julen?

Alla städer, alla människor och nästan alla hem förvandlas och man pysslar, dekorerar och pyntar överallt. Alla tycks vilja skapa magi och mystik överallt.

Finns det något ställe där man upplever julmagi mer än på en julmarknad? Det känns som att man förflyttas 100 år tillbaks i tiden – där man får en glimt av hur det var då när den moderna tekniken inte fanns och allt var så romantiskt. Det kanske inte var så i verkligheten, att de upplevde livet som romantiskt,  men man vill ändå uppleva den magin man har skapat sig i fantasin.

Det finns massor fantastiska julmarknader runt om i världen.

Sverige
Stockholm – Gamla Stan

(c)Michael Caven

Upplev en magisk jul på Stortorget i Gamla stan i Stockholm, som är Sveriges äldsta julmarknad och har anor sen de medeltida marknaderna. Denna julmarknad startade år 1837. Här finns det 41 röda gammaldags trädbodar uppställda på ett av Stockholms mest betydelsefulla torg.

Du hittar lokala hantverkare som säljer allt från glögg, sylt i gammaldags syltburkar, sockervadd, karameller, keramik, julkorvar till renkött med mycket folk, det skapar en underbar julstämning

Det sägs att många svenska kända storheter genom tiderna varit på julmarknad här, som Elsa Beskow, August Strindberg, Kung Oskar I, Hjalmar Branting m.fl.

Marknaden startar lördagen den 2 december och håller på ända fram till jul 23 december. Öppettiderna är kl.11:00 – 18:00 varje dag.

Bor du långt bort? Här letar du bästa pris på flyg!

 

Tyskland
Dresden – Dresdner Striezelmarkt

Striezelmarkt Dresden, 16. Dresdner Stollenfest

Vill du uppleva en julmarknad av en annan kaliber? Med sina 250 bodar är denna julmarknad Tysklands största och äldsta och har över 2 miljoner besökare årligen. Här hittar du allt som hör julen till och lite till.

Denna julmarknad är särskilt rolig för barnen. Här finns karuseller, en särskild järnväg för barnen och en dockteater.

Vid utkanten av torget finns ett målat sagoslott som fungerar som en julkalender. Varje dag öppnas en lucka, och därefter är det dockteater i slottet. På fredagar så dyker självaste tomten upp.

Sök flyg till Dresden här

Österrike
Salzburg – Christkindlmarkt

Salzburg christkindlmarkt Foto: Valantis F.

Här på Salzburgs julmarknad upplever man den mest ultimata romantiska jul man kan tänka sig. Marknaden består av 95 marknadsstånd som säljer allt från leksaker, hantverk, pepparkakor, prydnadsföremål till lokala specialiteter. Här hittar du massor av lite personliga och speciella julklappstips.

Upplev en fantastisk romantisk miljö omgiven av medeltida slott och en imponerande kyrka vid marknaden, doften av punsch, nybakade äpplen och rostade mandlar som fyller marknaden.

Sök flyg till Salzburg!

Tjeckien
Prag – Torget i Gamla stan

Prag julmarknad. Foto: Dmitri Mangiagalli

Prag är en magisk stad året om, men särskilt i juletid. Det finns inte många julmarknader som slår Prags julmarknad. Den är belägen i hjärtat av gamla stan i

Prag. Den här fantastiska miljön tillsammans med juldekorationer och alla dofter av julen. Här finns doften från matstånden, olika drycker som honungsvin och mycket mycket annat. Tjeckiska huvudstaden har en fantastisk historia och man blir hänförd av dess pampiga och eleganta byggnader och man kan nästan ta på historien som genomsyrar hela staden.

Hitta flyg på Momondo!

Det stannar inte där. Långtifrån.Om nu inte någon av de ovanstående skulle locka, så finns det massor av julmarknader runtom i världen som är värda att besöka.

Här är ett axplock av världens bästa marknader.

För att läsa mer om marknaderna: Klicka här

 • Rumänien Sibiu – Piata Mare
 • Frankrike Strasbourg – Marché de lÉnfant Jésus
 • Kanada – Toronto, Ontario
 • Danmark Köpenhamn – Tivolis trädgårdar
 • Ryssland Moskva – Röda torget
 • USA Chicago – Christkindlmarket
 • Belgien Bryssel – Plaisirs d´Hiver
 • England Manchester – Albert Square
 • Lettland Riga – Gamla stan
 • Tyskland Nürnberg – Christkindlmarkt
 • Spanien Madrid – Mercado de Navidad
 • Italien Neapel – San Gregorio

Hitta din resa hos Reseguiden!

Frågor på det? Tyck till! Säg nåt!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.