Gejsrar och Valar – Fantastiska Island!

Gejsrar och Valar – Fantastiska Island!

Jag har aldrig greppat det där – Grönland är fullt av is, och Island är… ja – grönt! Någon måste ha haft vansinnigt roligt när han skrev ner namnen på kartan för första gången… 🙂

Här sitter  jag. Det är Lördagskväll och Melodifestival. Ut på scenen kliver 3 falsksjungande blondiner med pastellfärger i håret. Det lustiga är att jag inte ens är förvånad – egentligen. Men hur kan det här vara ett av det bästa bidragen…?

Jag stänger öronen och längtar mig bort. Någonstans där jag aldrig varit, men länge velat åka till. Välkommen till underbara Island!

islandBildkälla

Detta är ett land jag gärna skulle vilja se på lite närmare håll. Landet som plötsligt gör succé i fotboll. Landet som satte bankfolket i fängelse, istället för att låta staten rädda misskötta banker. Sagornas och vulkanernas ö.

Och jag tror att det perfekta alternativet vore att ta en rundresa. Och lite guidade turer för oss som aldrig varit där förut. Och utgångspunkten är väl ganska given? Flytta till Reykavik i en vecka eller två. Eller sju.

Reykavik

resa billgt - reykavik

Det finns ett brett utbud av såväl hotell och gästhus som lägenhetshotell att välja bland i Reykavik. Eller vandrarhem om du hellre vill det. Och det första jag gör, som förstagångsbesökare, är att hänga med ut på en rundtur i själva huvudstaden. Vi tar oss runt med buss och med fötterna, och besöker bland annat den häftiga Hallgrimskirkja och Islands Nationalmuseum. Guidningen är på engelska och de hämtar upp oss på hotellet, eller vilket boende vi nu har valt.

sista minuten

Game of Thrones

resa billigt - island

En mäktig rundtur tar oss med ut i naturen, och till några av inspelningsplatserna för en av de populäraste (och bästa!) serierna på många år. Beträd stigen som leder ut till The Wildlings norr om The Wall. Under rundturen i detta fantastiska landskap får du också se delar av landskapet där  ”The secret life of Walter Mitty” spelades in.

Valskådning

resa billigt - valskådning på island

I Reykaviks hamn ligger en katamaran vid namn Hafsulan. Den är ditt delmål nummer 1 för dagen. Kliv i och häng med ut på havet för en grymt häftig upplevelse! När det gäller den här typen av utflykter kan man såklart aldrig garantera någonting, men ambitonen är att vi ska träffa på delfiner, knölvalar och vikvalar, och kanske med lite tur även späckhuggare. Och chansen finns – kanske får vi även se bjässen av alla bjässar, blåvalen, på riktigt nära håll.

Himmelskt skådespel och hett vatten

norrsken & geysrar - resa billigt

Här är en kombo av Norrsken och varma bad. Turen går från Reykavik, där vi får lite utbildning på köpet – hur man använder geotermisk värme i växthusen på Island. Vi får se ett växthus från insidan, där några av tomaterna som odlas offras för att vi ska få smaka lite tomatsoppa.
Turen går sedan vidare till vattenfallet Gullfoss, som i sin helhet är 2500 meter långt.

Mera vatten – färden går vidare till världskända Geysir i Haukadalur, känt för sina varma källor. Strokkur, en annan aktiv geyser här, skickar upp kokande vatten så högt som 30 meter i luften med några minuters mellanrum.

Därpå blir det närkontakt med vatten – vid nästa stopp är det nämligen dags för oss att prova på de geotermiska baden vid anläggningen Fontana Spa. På vägen dit stannar vi till på Efstidalur Gård där vi bjuds på skyrglass.

Efter en 2-rätters middag på Lindin, en restaurang som inriktar sig på vilt, är det så dags för den sista etappen. På väg tillbaka mot Reykavik, stannar vi till i hopp om att få uppleva det så mäktiga skådespelet över himlavalven – Aurora Borealis, norrskenet.

Dessa är bara några av alla de olika utflykterna och rundturerna som finns tillgängliga. Klicka här för det fullständiga utbudet.

Samtliga bilder, utom den översta, är hämtade från Islandsresor.se

Frågor på det? Tyck till! Säg nåt!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.