Kairo, Egypten

Åsnekärror och glasklädda skyskrapor. Utdragna rop från gatumånglare och knattrande mopeder. Kairo är en stad med tusen kontraster mellan det som var och det som är.

Faraonernas Nilen flyter genom en stad där det förflutna är lika närvarande som det nuvarande. Pyramiderna vid Giza är det bäst kända exemplet på Egyptens historia, men även inne i staden kan man börja undra vilket sekel man egentligen befinner sig i när man besöker en marknad där kaftanklädda män högljutt diskuterar något obegripligt, medan mässingssmeder och skomakare hamrar fram ännu en kanna eller syr ännu en sandal.

Kairo - resa billigtFoto: TablinumCarlson

Moskéer, mausoléer och museum
Kairo gör sig bäst från trottoarperspektiv, det är ju på gator och torg allt sker, och Kairo är inte större än att man kan nå det mesta till fots. Från Egyptiska muséet till Garden City är det till exempel bara en knapp kilometer, och från det medeltida citadellet kan man under en inte alltför ansträngande promenad besöka fyra moskéer, två mausoléer, ett museum och givetvis även själva citadellet. Längs vägen hinner du med en kopp starkt egyptiskt kaffe i skuggan på ett café, till tonerna av smäktande egyptisk tio-i-topp.

Farao också!
År 1922 bröt en engelsk arkeolog vid namn Howard Carter sigillet på en ditintills okänd grav i Konungarnas dal. Graven visade sig tillhöra Farao Tutanchamon och har sedan dess blivit desto mera känd. Fynden från graven visas på Egyptiska muséet, tillsammans med över hundratusentals föremål från det Gamla Kungadömet fram till det Romerska imperiet. Pyramiderna vid Giza ligger bara ett kort stycke utanför Kairo och du kommer lätt dit på egen hand eller med en utfärd.

Frågor på det? Tyck till! Säg nåt!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.