Låna pengar till resan – är det smart eller dumt?

by Pelle Rylander on februari 26, 2018

Ska jag låna pengar till semesterresan?

 

En delikat fråga, eller hur? Det gyllene regeln säger att man inte bör låna pengar såvida man inte behöver det. Här på Resa Billigt kan vi instämma i det, generellt sett. Och vem behöver egentligen resa till Bangkok eller Teneriffa på semester? Det är ju egentligen fullständigt onödigt att kasta bort pengar på det viset – och dessutom lånade pengar!

låna pengar till resa

Nåväl. Jag läste en artikel i GP, där en ”jag-vet-mer-än-du-om-din-ekonomi”-skribent menade att du är en komplett idiot om du lånar pengar till resan. Så då är väl det ämnet avhandlat och kan läggas åt sidan.

Nej? Du håller inte med?

Om sanningen ska fram är det väl vissa av oss som inte borde ta ett privatlån eller sms-lån för att resa på semester, medan andra klarar av detta galant. Om du har låg inkomst eller osäkra arbetsförhållanden, så gäller det att tänka efter ordentligt innan du lånar pengar till en semesterresa. Kanske kan du hitta ett sätt att resa billigt?

lån till resa

Å andra sidan är det många som kanske vet att de får pengar tillbaka på skatten senare i år och därför inte tar några som helst risker. Eller så har du en sådan inkomst att du absolut klarar av att betala av på ett lån – men inte att hosta upp 20 000 – 25 000 till en resa till Budapest för hela familjen.

Så vad skulle det egentligen kosta att ta ett lån för en hälsosam utlandssemester? Jämför själv! Här ser du över 25 långivare som erbjuder lån utan säkerhet.

 

Vi svenskar reser omkring i världen som aldrig förr. Och när jag i skrivande stund tittar ut är det en halv meter snö och -13 grader. I blåsten känns det som det dubbla. Det får mig att vilja sälla mig till mängden och beställa en sistaminuten-resa till Bangkok. Eller Las Palmas, eller Portugal eller… var som helst där jag kan gå barfota i shorts och basketlinne på stranden. Jag hörde förresten att de säljer hus på Sicilien för 1 Euro, mot att man renoverar upp det inom 3 år. Hmm….?

Det är ingen annan än du själv som kan bedöma om du har råd att låna till resan. Se till vilka inkomster och utgifter du har varje månad, och om det finns utrymme för avbetalningarna på lånet, så varför inte? I annat fall är det bättre om du försöker spara ihop till semesterresan – även om det innebär att du får hoppa över charterresan till solen i år.

Jämför noga långivare och banker. Det skiljer en del mellan dem vad gäller avgifter och räntor. I vissa fall kan du faktiskt låna utan ränta alls! Långivarna konkurrerar stenhårt med varandra och ett sätt att locka till sig nya kunder är att erbjuda räntefria lån till nya kunder. Värt att kolla!

Vi på Resa Billigt vill inte på något sätt lura dig att låna pengar för att resa på semester. Men om du ändå funderar på det så har du fått lite tips på vart du kan vända dig.

Låna inte mer än du behöver och låna inte alls om du är osäker på om du kan betala tillbaka på lånet.

 

Resa Billigt tipsar om resmål över hela världen. Om du klickar på våra länkar och sedan köper en resa får vi en viss liten provision hos vissa av researrangörerna (inte alla dock). Detsamma gäller ovanstående långivare – vi får en liten liten procent, som tack för att du lånar pengar till resan (eller nåt annat) via en länk på denna webbplats.

Låna pengar till resan – är det smart eller dumt?
5 (100%) 1 vote

Leave a Comment

Previous post:

Next post: