Paphos, Cypern

Pafos

Du vill besöka ett cypriotiskt resmål, fullt av bad, shopping och sevärdheter. Inte?

Du kanske hellre vill komma de ”riktiga” invånarna litet närmare inpå livet?  Besöka de äkta restaurangerna handla i en saluhall för vanligt folk?

Nåja. Vilket du än föredrar, så är ett besök i Pafos, eller Paphos, väl värt pengarna. Här hittar du nämligen både och.

Pafos ligger på sydvästra kusten på Cypern. En gång var det öns huvudstad och är berömt för ruinerna av det romerska guvernörspalatset. Här ligger även Kungagraven, som också är en berömd arkeologisk plats.

Och du? En sak du inte får missa om du åker hit. Ett par mil utanför Paphos hittar du  ”Petra tou romiou”. Den legendariske bysantinske hjälten Digenis Akritas ( nää… det pratades inget direkt om honom i min skola heller…) höll stånd mot araberna, och det sägs att han kastade en stor klippa ut i havet som krossade fiendens skepp. Och den klippan, grekens sten (Petra tou romiou) ska du simma runt tre gånger, helst i månsken. Då håller du dig vacker och finner kärleken.

Ringer det några klockor? Nej? Nåväl Grekens sten, kallas också Aphrodites klippa. Det var här som Aphrodite föddes i havsskummet och steg i land på ön. Resten är historia…

Tänk om jag känt till den, när min hustru och jag åkte till Cypern på smekmånad 1992. Vi… vi hamnade i Larnaca Bay, en liten ”stad” av turisthotell och souvenirshoppar… Missar du att besöka platsen när du är här, så ska jag personligen komma och lägga en snigel på ögat 😀

Mer om Paphos kan du läsa hos Apollo

Pafos


Frågor på det? Tyck till! Säg nåt!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.