Arucas, Gran Canaria

Arucas

Arucas… eller var det Rom?


Från Las Palmas tar det ungefär en kvart med bil att ta sig till den lilla charmiga småstaden Arucas på norra delen av ön. Dess mest berömda byggnad är Församlingskyrkan San Juan Bautista som byggdes 1909, tillägnad Johannes Döparen

Arucas bjuder på några gator med shopping, en saluhall, caféer och – en Romfabrik.

Det är här den tillverkas, mina vänner – Ron Miel, den så oerhört populära honungslikören. Det snart 130 år gamla destilleriet Arehucas som framställer rom av sockerrör, är en av de mest besökta platserna i Arucas.

Arucas bjuder på natursköna omgivningar och torg och caféer. Vill du uppleva lite storstadspuls med barer, restauranger och uteliv – eller bara helt otroliga shoppingmöjligheter, så är det som sagt bara ett jämfotahopp till Las Palmas.

Arucas
Arucas, Gran Canaria. Bild Fritidsresor

Om du tittar lite ”till vänster” om Las Palmas på kartan över Gran Canaria, hittar du öns fjärde största stad Arucas, en charmig liten stad på norra delen av ön. Du som tycker om den fantastiska honungslikören Ron Miel, vet kanske att det är i Arucas den tillverkas.
Romfabriken, Arehucas, är en av de mest besökta platserna i Arucas. Deras ekfat i vinkällaren pryds bl.a av en massa autografer från besökande dignitärer.

Här finns också en del historiska byggnader. Det kanske mest kända byggnadsverket är Församlingskyrkan, tillägnad Johannes döparen. Den byggdes 1909 av lokala stenhuggare, med sten uteslutande från trakten. Missa inte den imponerande träskulpturen av en liggande Kristus, tillverkad av skulptören Manuel Ramos från just Arucas.

Besök också det gamla stenbrottet Piedras la Cantera, där du kan köpa stenhantverk, tillverkad Arucas typiska blå sten.

Flera bananplantager ligger runt Arucas – en stad som är mycket trevlig att bara promenera omkring i.

Hotell i Arucas

La Hacienda del Buen Suceso FFFF

La Hacienda del Buen Suceso
Blue Unique La Hacienda del Buen Suceso

En gång var detta stall, lador och uthus på en pampig hacienda med månghundraårig historia. I dag har det förvandlats till ett exklusivt landsbygdshotell med stor charm.

Gården grundades 1572 och är därmed Kanarieöarnas äldsta hacienda. Sitt namn har den fått efter den tidigare ägaren Marques del Buen Suceso, som blev adlad av kung Carlos III år 1781. Men sedan mer än hundra år härskar här ”banan-markisinnorna” av Arucas, en ätt där den adliga titeln går i arv längs kvinnolinjen, från mor till dotter. (Källa: Fritidsresor.)

Frågor på det? Tyck till! Säg nåt!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.