Bangkok – En Liten Guide Till ”Krung Thep”

1779160_10151988856966748_243353868_n

Om kungen!

Först av allt bör du känna till en sak om Thailands kung. Man behandlar inte sin kung riktigt som vi gör i Sverige. Thailandare respekterar sin kung starkt och djupt. Och du som besökare förväntas göra detsamma.

I Thailand är respektlöshet mot kungen straffbart.

’Nuff said! Nu till Bangkok!

1743687_10151988857011748_604101280_nBangkok är en pulserande storstad med ett fantastiskt utbud av aktiviteter, shopping, nöjen och kultur. Stadens många hotell och restauranger är eleganta och bekväma. Parkerna och buddisttemplen med sina vackra trädgårdar ger staden grönska.

Änglarnas stad
Thailändarna själva kallar Bangkok för Krung Thep – änglarnas stad. Den speciella atmosfären märks framför allt  i stadens gamla centrum med Grand Palace, det kungliga palatset, och Wat Phra Keo, Smaragd­buddans tempel, nere vid Chao Phraya-floden. Med Sky train eller den lättillgängliga tunnelbanan tar du dig snabbt och enkelt runt i de centrala delarna av Bang­kok och slipper långa bilköer och trängsel på gatorna.

Att Äta

Foto: Linus Rylander

Foto: Linus Rylander

Det är billigt att äta gott i Thailand, och variationen är enorm. På de mest populära resmålen, som till exempel Hua Hin kan prisnivåerna ligga högre, men jämfört med Sverige är det ändå alltid mycket billigt. Ofta beställer man två-tre rätter per person och sedan smakar alla i sällskapet
på alla rätter.

Som vanligt när man är utomlands gäller två grundregler: välj ställen där det är gott om folk och, om möjligt, ett ställe där du ser att det finns många thailändare. Den första garanterar att maten inte har stått för länge, den andra att maten håller god kvalitet.

Det thailändska köket, i varje fall utmed landets kust, baserar sig till stor del på färskvaror med ris eller nudlar som ständigt närvarande bas. De flesta menyer verkar hisnande långa vid första anblicken, men man upptäcker snart att det rör sig om varianter på jämförelsevis få teman. Det vi skulle kalla wok, alltså snabbstekta ingredienser, serveras ofta med eller utan ris och nudlar, separat eller som en del av rätten. Pad thai är ett av dess många namn och just pad thai består av nudlar, tofu, ägg, grönsaker och andra godsaker och serveras ofta med hackade jordnötter.

Fried rice kommer i ett otal skepnader; med räkor, kyckling, vegetariskt, nötkött eller vad man nu har till hands. Ett slags asiatisk pytt, med  andra ord. Finns överallt och är en av de säkraste rätter man kan välja om man vill undvika magsjuka, eftersom den alltid serveras nylagad.

Ett annat huvudtema är rice and curry, ett slags thailändsk snabbmat, eftersom man får en tallrik ris och sedan lägger på curries själv från skålar som står framme. Här finns det lika många varianter som det finns kockar. Till skillnad från stekt ris eller nudlar kan curries vara rejält påpangade med chili och andra starkvaror så det är inget för nybörjaren.

Sallader är det tredje huvudtemat. Det är i regel ganska långt från vår andefattiga grönsallad, och innehåller ofta kyckling, räkor, bläckfisk eller annat kött, och en sallad med ris är ofta tillräckligt för en lunch. Papayasalladen som tam är den mest berömda thailändska salladen, omogen papaya strimlas och blandas med fisksås, morot, chilli och lite annat. Ett varningsord: Thailändska sallader skjuter skarpt.
Här får kockarna leva ut sin förtjusning i chili och en sallad kan vara helt överströdd med hackade röda och gröna chilifrukter. Ta det varligt och beställ vitt ris till din sallad. Vatten hjälper inte. Låt dig väl smaka.

Soppor måste också nämnas när man talar om thailändsk mat. De kan vara antingen klara eller tjocka, i det senare fallet ofta baserade på kokos, vilket ger dem en något söt smak. En soppa är en självklar del i en thailändsk måltid, som en kompletterande smak och konsistens.

Dryck
De två vanligaste thailändska ölsorterna är Singha och Chang, båda väl anpassade till det thailändska klimatet, med tillräcklig beska för att släcka även den mest soldrivna törst. Singha är dock aningen sötare än Chang. Bägge finns i 33 cl och 66 cl, de senare kostar 70-80 baht på restaurang. Alkoholstyrkan kan närmast jämföras med svenskt starköl, 6-7 volymprocent. Förutom Singha och Chang stöter man på de större europeiska ölsorterna, som Heineken och Carlsberg. En annan populär dryck är den lokala whiskyn. Många anser att den kan drickas utblandad med Coca Cola eller sodavatten. Iste och iskaffe är också bra om du vill dricka något svalkande.

1800396_10152003991161748_722346924_nFrukt
Mango, papaya, mangosteen, rambutan, litchi, ananas, banan och många fler. Listan kan göras lång och man hinner inte smaka på alla, tyvärr. Det enklaste sättet att bekanta sig med dem är att beställa en frukttallrik på en restaurang. Då får man ananas, banan, kanske vattenmelon eller
papaya. De övriga träffar man på i fruktstånd, butiker eller hos kringvandrande försäljare när de har säsong. Om du är osäker på hur de skall ätas kan du fråga försäljaren.
Nyskalad frukt är alltid säkert om du är rädd för att bli magsjuk och dessutom ett smakligt sätt att hålla ordning på vätskebalansen. Vid köp av frukt från ett lokalt stånd på gatan får man ofta även en slags dipp bestående av chili och socker. Passa också på att smaka på olika frukt- och
bärdrycker, som shakes.
Gatukök och grillat
Från de små vagnarna med inbyggda spisar och grillar, som baxats upp på en trottoar kan du äta billigt, gott och varierat. Skämd mat är mycket ovanligt. Så om inte magen är alltför kryddkänslig, prova på gatumaten någon gång. Till exempel nudelsoppa med kött eller fiskbullar (gooej tio luuk chin nöa/luuk chin plaa), grillad isankorv (sajj krååk isan), papayasallad med torkade räkor (såmm tamm tajj). De sistnämnda rätterna äter du med klibbris (kaao niio). Prisläge 50 baht per person för en hel måltid med en liten cola till.

1653469_10152000369726748_1388771635_n

Fantastisk shopping
Bangkok är väl värd en egen resa inte minst för att shoppa. Här finns ett enormt utbud av varor till mycket bra priser. Thaisiden, skräddarsydda kläder, silver, guld och ädelstenar, konst­hantverk, souvenirer och märkeskläder. På de enorma varu­husen Siam Paragon och Central World kan du utan problem spendera en hel dag. Natt­mark­naden på Silom Road är också värd ett besök.

1800285_10152000368591748_1370902783_nSiam Square
Här finns affärer med bl.a. kläder, skor, mode, böcker och  tidningar, hårsalonger, mat, snabbmat. Rama I Road, Phaya  Thai Road, Henri Dunant Road och Chulalongkorn University ramar in Siam Square.
Mahboonkrong Center
Mobiltelefoner och tillbehör, mat och snabbmat, kläder, läder, skor, möbler, krimskrams. Ligger på av hörnet Phaya Thai Road och Rama I Road, mittemot Siam Square.
Siam Paragon
Nytt, stort köpcentrum centralt beläget vid Siam Square. Siam Paragon inriktar sig mot den lite mer kräsna publiken. Mycket märkesvaror till relativt höga priser.
Siam Discovery Center
Dyra märkesbutiker, varuhuset Loft, mat, café. 989 Rama I Road, Patumwan.
Siam Center
Kläder, allt från dyra märken till mellanklasskonfektion. Mat. Snabbmat. Öppet kl. 10.00-21.00. Rama I Road, mittemot Siam Square.
Patpong Night Bazaar
One-stop-shopping för alla piratprylar, utom datorprogram. Öppet från ca 17.00-18.00 till strax efter midnatt. Patpong 1 Road, mellan Silom Road och Surawong Road.
Chatuchak Weekend Market
På en stor landplätt utanför skytrainstationen Mo Chit(*) ligger Chatuchaks marknad. Exotiska husdjur, växter, plantor, blommor, konsthantverk, antikviteter, mynt, kläder, skor och allt möjligt annat säljs här. Gott om små krogar. Chatuchak är en turistmagnet som aldrig blivit turistfälla. Antagligen för att så många thailändare gillar att handla där. Ta tåget hit. Behöver du ta taxi till hotellet får du ta tåg till nästa station, Saphan Kwai, och ta taxi därifrån. Vid Chatuchak är det nämligen svårt att få taxi på helgerna. Öppet lördag-söndag ca kl. 09.00-18.00. Många affärer är öppna även under vardagarna. Phaholyothin Road, nedanför Skytrain-stationen Mo Chit.

(Grabben skojade om detta ställe. Det är dit man åker för att ”buy mo chit”)

(Källor: Apollo och Ving. Alla fotografier är tagna av Linus Rylander)

Frågor på det? Tyck till! Säg nåt!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.