Bangkoks olika distrikt. Var finns shoppingen, restaurangerna och nattklubbarna?

Bangkoks olika distrikt. Var finns shoppingen, restaurangerna och nattklubbarna?

grand palace bangkok . resa billigt

Bangkok är en enorm stad, modern, och vibrerande av nattliv och puls.Rent administrativt är huvudstaden uppdelad i 150 olika distrikt (เขต khet), som i sin tur är uppdelade i 154 subdistrikt (แขวง khwaeng), Men distrikten i denna lista nedan är de som oftast används i officiella sammanhang, och för adresser. Turister kommer att tycka att denna indelning gör det enklare att hitta i stan.

I denna artikel beskriver vi kortfattat Bangkoks distrikt och vad du kan förvänta dig att hitta eller se här.

Siam Square

Siam Square (Thai: สยามสแควร์) betraktas som Bangkoks ”stora” shoppingområde och dess BTS Skytrain-station anses ofta vara själva stadens centrum. Siam Square representerar  det nya Bangkok, och dess första byggnader uppfördes så sent som på 1970-talet. I början handlade det om vanliga butiker, men har senare utvecklats och expanderat till att rymma ett Mekka av shopping och nöjen – lyxiga köpcentrum och glittriga varuhus, fyllda med märkesvaror och modebutiker.

Siamsquare-mapFoto: http://wikitravel.org/en/File:Siamsquare-map.png

Några av sevärdheterna du hittar här är bl.a Madame Tussaud’s, Jim Thompson’s House, Siam Ocean World och Bangkok Art & Culture Centre.

Sukhumvit

Ett av Bangkoks exklusiva distrikt. Massor av fancy restauranger, villor och lägenheter, barer och klubbar.
Sukhumvit Road är inte bara en av Bangkoks längsta gator, utan en av världens längsta. Och här hittar du enligt uppgift stadens bästa matupplevelser, med allt från 5-stjärniga restauranger till gatustånd, och variationen av rätter och smaker är nästan överväldigande.

Sukhumvit-mapFoto:http://wikitravel.org/upload/shared//a/a6/Sukhumvit-map.png

Här finns en hel del shopping, och längs Sukhumvit Road börjar shoppingen ute på gatan. Trottoarerna är fyllda av gatustånd som erbjuder saker som souvenirer, accessoarer, filmer, falska Rolexklockor och en massa annat.

Silom

Bangkoks svar på (eller version av) Wall Street. Gnistrande skyskrapor som skriker ut namnen på olika finansiella institutioner. Juristfirmor, försäkringsbolag, banker… alla trängs de med den täta trafiken, som är ett stort problem i området.

Silom-map-inkscapesvg

På kvällen förvandlas Silom till ”the place to be”. De nattliga aktiviteterna är många och består av till exempel gogo-barer (som ibland brukar lite med glimten i ögat kallas för ”take-away bordeller”), gatushopping, nakendans och en hel del annat.

Rattanakosin

Vi har anlänt till Bangkoks historiska centrum. När man talar om historiska ”måste-se”-platser, är det mycket troligt att de ligger i detta distrikt. Här hittar du t.ex. Grand Palace och Wat Pho.

Att tillbringa några dagar i det här distriktet, ger dig inte bara möjlighet att besöka mängder av buddhisttempel, palats, parker, monument och museum – det ger dig också en fantastisk chans att förstå thailändarnas enormt rika arv av kultur, religion och historia.

Rattanakosin

Här finns också vad som anses vara de mest ”äkta” eller genuina marknaderna. Här är platsen att besöka om du vill köpa amuletter och andra religiösa föremål. Anledningen till att de är mer autentiska, är för att de vänder sig till troende buddhister inom befolkningen, i högre grad än till turister.

Khao San Road

Från att ha varit ett område som mest attraherat ryggsäcksfolket, är numera Khao San Road livligt besökt av en mängd olika typer av turister – varav de flesta inte alls längre är backpackers. De flesta besökare hör till den lite yngre generationen, upp till 30 ungefär. Själva gatan och dess omgivningar kryllar av restauranger, barer, hotell, butiker och underhållning.

Khao San Road är det distrikt som har den högsta koncentrationen av turister, och området har något att erbjuda för alla – från en enkel tryckt t-shirt, till barer, street food och livemusik.

KhaosanroadFoto:http://wikitravel.org/upload/shared//9/9f/Khaosanroad-map.png

Yaowarat och Phahurat

Yaowarat Road kallas ofta för China Town, och de som har indiskt ursprung finns oftare på Phahurat road. Yaowarat ser inte så mycket annorlunda ut än något annat område i Bangkok, även om grannskapet ibland känns som en enda stor marknad. Och det finns en del juveler som väntar på att bli upptäckta här.

YaowaratFoto: Wikipedia

Yaowarat

Men på kvällen, när neonskyltarna med kinesiska tecken tänds, och när massorna väller ut från restauranger och barer, förvandlas platsen till ett nytt Hongkong – minus skyskraporna, då.

Phahurat är en briljant plats att handla tyger, accessoarer och religiösa prylar.

Ett besök  i området anses komplett när du har provsmakat ett fågelbo eller någon av de indiska curryrätterna.

Dusit

Ja, vad ska man säga om Dusit? Området har lite europeisk stil, och är Thailands politiska centrum, där många politiska institutioner finns. De flesta beslutsfattande organen finns i området, liksom landets parlament.

Här finns palats, blommande trädgårdar och breda avenyer. Och en hel hög med museum.

Thonburi

1800-talets Bangkok vimlade av kanaler, och kallades ibland ”Österns Venedig” När staden förvandlandes till en hektisk metropol, har Thonburis överlevande kanaler bevarat minnet av det traditionella livet på vattnet, så som det en gång såg ut. Och det är inte så konstigt att många väljer att utforska området med hjälp av båt.

Här kan du besöka de berömda ”floating markets”, och om du är ute tidigt på morgonen kan du kanske få syn på en traditionell ”floating vendor” – en sorts knalle, som ror från hus till hus och säljer sina varor.

Pratunam

Pratunam är ett shopppingdistrikt i Bangkok. Här ligger tusentals modebutiker som säljer en grosse med garanterat låga priser, särskilt om du köper stora kvantiteter.

I Pratunam finns Baiyoke Tower II. Mer än 300 meter högt och med 88 våningar är det Thailands högsta byggnad och ett distinkt landmärke. Bara att ta hissen upp är en upplevelse i sig.

Pratunam

Phahonyothin

Phahonyothin är koncentrerat runt Phahonyothin Road, en av de större lederna. En av de största anledningarna att besöka området är självklart det berömda Chatuchak Weekend Market.

Ratchadaphisek

I och med att tunnelbanan kom till, har Ratchadaphisek Road blivit till ett nöjescentrum för de bofasta i Bangkok. Gatorna runt ”Ratchada” är erbjuder dussintals klubbar, teatrar, bowlinghallar, karaokebarer – och till och med en skridskobana. Du kan också testa gocart.

Vi andra (turisterna) flockas kring skaldjursrestaurangerna och ”massage”-instituten. Förutom de ovan nämnda aktiviteterna då 🙂

Ramkhamhaeng

Längs Ramkhamhaeng Road ligger stora bostadsområden med shoppingcenters och nöjesparker, som t.ex Safari World. De flesta aktiviteterna riktar sig egentligen till dig som har egen transport, eftersom de ligger så utspritt. Många turister befinner sig bara här i området när de anländer resp åker hem igen. Det är nämligen i Ramkhamhaeng som den stora flygplatsen ligger.

Lat Krabang

Lat Krabang ligger i närheten av Bangkok International Airport. Här i området finns många hotell, inklusive en del bra budgethotell, där de erbjuder hämtning och lämning vid flygplatsen.

Det är inte mycket nöjesliv här – om du nu inte tycker att sevenelevenbutikerna är vansinnigt roliga. Du hittar också lite vanliga företag och restauranger här.

Frågor på det? Tyck till! Säg nåt!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.