Kryssning på Nilen!

Med båt längs Flodernas Flod

Gör nåt annorlunda på din semester; Ta en kryssning längs Nilen. Vilken fantastisk upplevelse!

nilenkryssning
Nilenkryssning. Foto: Matina Tsogas

Mycket tid spenderas åt de två städerna Luxor och Assuan – två platser fulla av historiska platser och byggnadsverk. Se ”Den ofullbordade Obelisken”, Konungarnas Dal, Memnonstoderna och mycket mycket mer.

En resa att glädjas åt i många år -se bara på dagsprogrammet:

Dag 1. Ankomst till Hurghada. Bussresan från Hurghada till Luxor tar ca fyra timmar. Incheckning och sen middagsbuffé ombord. Efter ankomst till båten seglar vi mot Esna.

Dag 2. Vi besöker dubbeltemplet i Kom Ombo, tillägnat falkguden Horus och krokodil-guden Sobek. Efter vi har besökt Kom Ombo seglar vi till Assuan.

Dag 3. På morgonen färdas vi med buss till Assuan-dammen och därefter till Philae-templet. Vid byggandet av Höga dammen hamnade Philae-ön med templet under vatten. Templet monterades då ner – sten för sten – och återuppfördes på den närbelägna Agilqiyah-ön. Efter tio års arbete kunde templet återinvigas 1980. Ett besök vid själva dammen, med vars hjälp man nu kontrollerar Nilens vattenflöde hör till, liksom vid granitbrottet där de gamla egyptierna högg ut sina obelisker. En ofullbordad obelisk ligger kvar och ger en fingervisning om hur arbetet gick till.
På eftermiddagen finns det möjlighet at åka till en nubisk by med besök i ett av deras hem, en skola samt marknad (ca 28 euro). Turen till byn genomförs med motorbåt, vi åker bl.a. förbi Elefantine-ön, Aga Khans-mausoleut och ett fredat område ”Cataract” mitt i Nilen med många växter och rikt fågelliv.

Dag 4. I dag har vi två valfria utflykter. Halvdagsutflykt med flyg (ca 250 euro) eller buss (ca 3 timmar enkel väg, ca 93 euro) till dem berömda klipptemplet i Abu Simbel. Templen uppfördes under Ramses II:s långa regeringstid mot slutet av Nya Riket och domineras frontalt av fyra kolossalstatyer föreställande honom själv. Under byggandet av Höga dammen i Assuan hotade Nasser-sjöns stigande vattenmassor att uppsluka templen. Under UNESCO:s beskydd kunde ett lag med franska, västtyska och svenska ingenjörer se till att de räddades. Under den senare eftermiddagen finns möjlighet att följa med på en stadstur i Assuan. Då besöks bl.a. en moské, basarområdet och en coffeshop där vi bjuds något att dricka. Väljer man att stanna kvar på båten äter man sina måltider ombord eller så besöker man basaren på egen hand eller bara går runt i Assuan.

Dag 5. Vi seglar tillbaka till Luxor. En dag att bara slappna av och njuta av den fantastiska naturen och soldäcket! Väl framme i Luxor besöker vi Luxor-templet på kvällen då templet är upplyst.

Dag 6. Vi besöker sevärdheterna i Luxor; Habu templet, Nekropolen och inte minst den berömda Konungarnas dal med hela 62 gravar. Alla gravarna är kungligt utsmyckade och dekorerade. Vi besöker dessutom också den kvinnliga faraon Hatshepsut´s tempel och Memnons statyerna vid ingången till Amonhotep:s III tempel . På kvällen finns det möjlighet att, mot tillägg, se ljud- och ljusspelet i Karnak-templet (ca 35 euro).

Dag 7. Halvdagstur i Luxor. Staden var under antiken södra Egyptens viktigaste samt hela Nya Rikets (1567-1185 f Kr) huvudstad. Vi besöker det magnifika Karnak, världens största tempelområde samt ett papyrusfabrik.

Dag 8. Tidig återresa till Hurghada för hemresa eller en veckas sol och bad på utvalt Vinghotell.

Soma Bay
Soma Bay. Foto: Joakim Borén

Frågor på det? Tyck till! Säg nåt!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.